top of page
  • linkedin bigtrees
  • instagram bigtrees
  • facebook bigtrees

Het Andermaal kookboek

KOTK

Hoe breng je het debat rond palliatieve zorg op gang?

Hoe zorg je dat iedereen die niet meer genezen kan, op z’n minst de best mogelijke zorg krijgt? Hoe moet een naderend levenseinde eruitzien? Goeie palliatieve zorg is van levensbelang. Maar vandaag is er veel te weinig concreet geregeld voor mensen die te horen hebben gekregen dat ze niet meer zullen genezen, maar soms nog wel een hele tijd te leven hebben.

 

Een nieuwe realiteit

 

Terwijl de campagne liep, zorgde COVID 19 ervoor dat de kwaliteit van het levenseinde opeens heel actueel werd. Om die nieuwe realiteit mee te nemen in ons verhaal waren er aanvullende videoboodschappen van Jan Houtekiet, Marleen Merckx en enkele direct betrokken artsen.

Vandaar dat Kom op tegen Kanker de opdracht kreeg om een breed maatschappelijk debat te organiseren. Onder leiding van Levuur kreeg iedereen die met palliatieve zorg te maken heeft (van experts tot patiënten, van ziekenhuizen tot mantelzorgers) de ruimte om zijn verhaal of idee bij te dragen en op basis van die input wordt gewerkt aan een nieuw wettelijk kader.

Beter zorgen voor wie niet meer beter wordt

Om die input te verzamelen moest het debat natuurlijk bekend gemaakt worden bij zowel de stakeholders als het brede publiek. Onder de slogan “Beter zorgen voor wie niet meer beter wordt”, lanceerden we een campagne die opriep om ideeën en verhalen rond palliatieve zorg te delen op hetpalliatiefdebat.be. 

Onze woordvoerder werd Els. Els is zelf palliatief patiënt en wilde in de beperkte tijd die ze nog te leven had nog het verschil maken. En dat verschil maakte ze… Door een serene maar toch emotioneel pakkende oproep te doen werd ze de ideale spreekbuis voor de duizenden palliatieve patiënten in Vlaanderen. Ze sprak ons toe in een radiospot, een videoboodschap, op social media en via een groot verhaal in Het Nieuwsblad.

bottom of page