top of page
  • linkedin bigtrees
  • instagram bigtrees
  • facebook bigtrees
  • Writer's pictureWannes Van Giel

Klimaatklever is het woord van het jaar. Maar zorgen hun acties ook voor blijvende impact?


Waarom het goed is om te luisteren naar wat ze te vertellen hebben.

Waarom het goed is te luisteren naar wat activisten vertellen.

Milieuactivisten veranderen het kader waarbinnen jij onderneemt. Of je het nu wil of niet. Wat gisteren werd weggezet als abnormaal is vandaag vaak werkelijkheid dankzij activisten.Daar zijn 3 redenen voor:

Morele EvolutieWeet je nog, toen we slavernij normaal vonden. Wellicht niet, je bent te jong. Je weet wel nog dat het bont dragen helemaal ok was en de activisten werden weggezet als radicalen. Je weet het ook nog dat we foie gras heerlijk vonden en het proces smakeloos en dat we enig begrip konden opbrengen tegen de vandalen die dierenrechtenactivist Michel Vandenbos molesteerden op de paardenmarkt van Anderlecht? Al die dingen, die aanvaarden we niet meer. Dat heet vooruitgang.
FeitengelijkMensen die mediteren tegen vaccinatie omdat we 5G-moleculen meekrijgen in onze coronaprik, dat vinden we grappig. Jongeren die schools skippen om ons, volwassenen, op onze plicht te wijzen, dat vinden we vervelend. Niet omdat ze geen gelijk hebben (zoals de mediterende complotdenkers) maar nét omdat ze gelijk hebben. Dat vinden we vervelden. We voelen dat ons gedrag niet in overeenstemming is met waar we in geloven. En dus duwen we die ongewenste gedachte weg en zetten we betogende tieners weg als irritante pubers die beter wat meer zouden studeren.
DoorzettingMaar, de echte activist, die rust niet, die beschouwt een belediging als een aanmoedigingskreet en zet door. Gandhi in gedachte: Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan vechten ze met je, dan win je. En dat doen ze, meer en meer, in de rechtbank, op het politieke toneel. De Nederlandse overheid, de olie-industrie, talrijke multinational en ook meer en meer de publieke opinie. Vandaag vindt al 97% van de Europeanen klimaat een heel groot probleem, en is het de absolute topprioriteit voor de Europese Commissie.


 

Groei en duurzaamheid hand in hand?

Wij helpen je verder met advies op maat en actiegerichte campagnes.


 


Comments


bottom of page