top of page
 • linkedin bigtrees
 • instagram bigtrees
 • facebook bigtrees
 • Writer's pictureWannes Van Giel

Duurzaam leidinggeven met directe impact? Bigtrees helpt je graag op weg!


Met deze 5 kleine stappen zet je alvast een eerste stap! Noodzakelijk, want vorig weekend was het België Earth overshoot day. Dat betekent dat we meer hebben verbruikt dan de aarde kan produceren. Op 3 maanden tijd, schokkend. Lees hier hoe je met kleine inspanningen al het verschil kan maken.
Deze 5 kleine stappen zorgen ervoor dat jij zélf overtuigd wordt van duurzaam ondernemen


 1. Ga voor een vegetarische werkplek en maak meteen impact met je team

 2. Kom met de fiets naar kantoor en denk intussen na over je grootste klimaatuitdagingen

 3. Ga aan de afvalcontainer staan en leer de oneindige mogelijkheden van de circulaire economie kennen

 4. Koop een bijenhotel en ontdek de waarde van biodiversiteit.

 5. Stel jezelf twee kernvragen
 


1.

Streef naar een vegetarische lunch (maar vertel het niet meteen).Met enig gemak kan je zeggen dat de overmatige vleesconsumptie in de top 5 van de meeste grote ecologische problemen staat. Maak de lunch vegetarisch. En liefst nog vegan. Het is de snelste manier om met je team je impact te beperken.


Maar vertel het hen niet, althans, niet meteen. Onderzoek wijst uit dat je mensen eerst even helpt met juist gedrag en hen daarna de juiste argumenten geeft. Die argumenten kan je dan meteen koppelen aan de positieve impact dat je team maakt. Goed voor de teambuilding. 


2.

Kom zélf eens met de (elektrische) fiets naar kantoor.Je eigen mobiliteit is een belangrijke pijler in de berekening van je Scope 1 CO2 uitstoot. Scope 1 is alle brandstof die je zelf verbrandt, in je wagenpark en op je fabriek. Als je die wil beperken is een ander mobiliteitsbeleid een goede eerste stap. Wist je trouwens, dat collega’s helpen om met de fiets te komen een erg positief effect heeft op hun welbevinden. Dertig minuten fysieke activiteit per dag heeft positieve effecten op zelfvertrouwen en concentratie.
 


3.

Ga eens aan de afvalcontainer staanCirculaire Economie werd extreem hip in bedrijfskringen toen bekend werd dat de circulaire economie een sterke groeimotor voor de creatie van jobs in Vlaanderen bleek te zijn. De werkgelegenheid in de bedrijven groeide de voorbije 10 jaar bijna 3 keer sneller dan in de hele Vlaamse economie.


Dat is top, maar even belangrijk is dat circulair ondernemen in veel sectoren de basis is voor duurzaam ondernemen. Wie kringlopen sluit, spaart grondstoffen en ook heel wat CO2. Ga daarom eens aan de afvalcontainer staan en check hoeveel grondstoffen en centen je weggooit. Dat bedrijfsafval is trouwens een van de frustraties van heel wat werknemers.
 


4.

Zet een bijenhotel op je opritDavid Attenborough zegt het treffend: de klimaatcrisis is een biodiversiteitscrisis. De groei van alle organismen wordt mogelijk gemaakt door koolstof. Als die organismen sterven dan geven ze CO2 vrij. Het probleem is dus niet CO2, het probleem is CO2 in de lucht. Die CO2 moet daarom terug de bodem in. En daarom moeten we ons ecosysteem versterken.


Begin met een bijenhotel, want dat maakt onmiddellijk duidelijk hoeveel waarde biodiversiteit ons geeft. Waar bijen zijn, zijn bloesems en bloemen.
 

5.

De twee kernvragen


De 4 vorige items dragen in grote mate bij aan een duurzamere economie. Je bent dan ook klaar om uit te zoeken welke bijdrage je als onderneming wil leveren. Dat doe je door jezelf 2 eenvoudige vragen te stellen:1. Waar ligt mijn grootste klimaatimpact
2. Wat is de kernwaarde van mijn bedrijf

 • De eerste vraag maakt duidelijk wat je grootste uitdaging is, heb jij 500 bestelwagens op de baan, is jouw primaire grondstof moeilijk te delven, heb jij een ingewikkelde waardeketen? Daar zal je aan moeten werken.

 • De tweede vraag schept kansen om een duurzaam elan te vinden. Als jij 500 bestelwagens hebt rondrijden, dan ken jij heel wat over mobiliteit en direct to consumer, een moeilijk te delven grondstof opent perspectieven voor urban mining en recyclage programma's waarbij je klanten kan betrekken, …Wie zich engageert in duurzaam ondernemen opent de poort naar uitdagingen en nieuwe mogelijkheden, en daarom is het goed om je als onderneming in te leven in de voordelen die sustainability oplevert. Inspiratie vind je op de fiets, en op dat bierviltje in de kantine kan je de 2 kernvragen beantwoorden. Bij een vegan burger bijvoorbeeld. 

Tijd voor actie?

Bigtrees helpt je graag verder!
bottom of page